Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Σε «κούρεμα» 70 κλινών προχωρά το «Μεταξά»

Σε «κούρεμα» 70 κλινών προχωρά το «Μεταξά»

 Σε «κούρεμα» κλινών προχωρά η διοίκηση του «Μεταξά» στον Πειραιά προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δραματική έλλειψη νοσηλευτών στο Ογκολογικό νοσοκομείο. Όπως ανακοίνωσε η διοικήτρια του νοσοκομείου, κυρία Έλενα Μαραγκάκη  στο προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, εφεξής θα λειτουργούν 340 κλίνες από τις 410 που λειτουργούν σήμερα. 
Η μείωση των κλινών θα γίνει αναλογικά ανά τμήμα – τουλάχιστον πέντε κρεβάτια λιγότερα θα έχει διαθέσιμα κάθε κλινική- ενώ θα ανασταλεί και η λειτουργία των μισών κλινών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση της.... προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κυρίας Βαρβάρας Ανεμοδουρά, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτή η απόφαση δεν μπορεί να γίνει δεκτή». 

Μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο η λειτουργία του νοσοκομείου βασιζόταν σημαντικά στις νοσηλευτικές υπηρεσίες που παρείχαν οι εργαζόμενοι μιας ΜΚΟ μέσω συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος του ΕΣΠΑ και του υπουργείου Εργασίας. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ωστόσο, διεφάνη η γύμνια του νοσοκομείου.
Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: η αναλογία νοσηλευτών – ασθενών είναι 1 προς 15 την ημέρα ενώ το βράδυ ο αριθμός των ασθενών που πρέπει να καλύπτει μία νοσηλεύτρια τριπλασιάζεται και η αναλογία είναι 1 προς 45 ασθενείς!
«Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει φτάσει στα όριά του όπως και η λειτουργία του νοσοκομείου. Οι κενές θέσεις νοσηλευτών είναι δεκάδες και έχει ενημερωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ζητήσαμε 20 επικουρικές νοσηλεύτριες και μας έστειλαν 6. Πρέπει να βασιστούμε σε αυτές και να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε όλοι μαζί, διοίκηση και προσωπικό, καλύτερη διεκπεραίωση των περιστατικών», αναφέρει μιλώντας στο protothema.gr η κυρία Μαραγκάκη.
Από την πλευρά της, η κυρία Ανεμοδουρά, επισήμανε την αξία του συγκεκριμένου νοσοκομείου λόγω του ειδικού του χαρακτήρα, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, αλλά και της Αττικής και των νησιών γενικότερα. Σύμφωνα, πάντως, με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ως «αντιστάθμισμα» για τη μείωση των κλινών θα ενισχυθούν τα χειρουργεία μιας ημέρας ώστε να αποσυμφορηθούν οι σχετικές λίστες αναμονής αλλά και οι κλινικές.

http://hfaistos.blogspot.gr